Nalaganje...
Srednje strokovno izobraževanje

TEHNIK RAČUNALNIŠTVA

Trajanje izobraževanja
4 leta
Število vpisnih mest
56
Ovrednotenje programa s kreditnimi točkami
240
Naziv poklicne izobrazbe:
tehnik računalništva/tehnica računalništva

Praktično usposabljanje z delom (PUD)

Praktično izobraževanje v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju poteka v dveh delih. Del izobraževanja poteka v šolskih delavnicah kot praktični pouk, del izobraževanja pa pri delodajalcu kot praktično usposabljanje z delom (PUD).

Praktični pouk se izvaja v šoli (šolske delavnice), PUD pa v obratovalnici oziroma na objektu. Praktični pouk ocenjuje učitelj z ocenami, medtem ko se PUD ocenjuje na podlagi dokumentacije in na predlog mentorja z opisno oceno »opravil« ali »ni opravil«. Pri PUD-u prejme delodajalec z napotnico tudi zbir doseženih kompetenc dijaka pri praktičnem pouku v šoli in okvirni izobraževalni program po posameznih letnikih.

Praktično usposabljanje pri delodajalcu traja 8 tednov v 3. letniku. Izobraževanje v šoli in podjetju je enakovredno. Če si praktičnega usposabljanja pri delodajalcu dijak ne uspe urediti sam, mu pri tem pomaga šola. Poudarek je na praktičnem usposabljanju in stroki v realnem okolju.

Šola pri izvajanju PUD-a sodeluje:

  • s podjetji in s samostojnimi podjetniki:
  • BSH Hišni aparati d.o.o., Cinkarna Celje d.d., DD-ELEKTROTEHNIKA IN ELEKTRIČNE INSTALACIJE DOMEN DEBELJAK s.p., DIVERS INŽENERING, EEA Medved Danijel d.o.o., EHD d.o.o., EHF elektroinstalacije s.p. Hrastnik Franc, ELEKTRO Celje d.d., Elektro Damjan Popelar s.p., Elektro instalacije Anton Selič s.p., Elektro Kodrič d.o.o., Elektro Strojništvo Zidar Zvonko s.p., Elektro Turnšek Instalacije do.o., ELEKTRO UGOVŠEK d.o.o., Elektroinstalacije in elektroservis Aleksander MENČAK s.p., ELEKTROINSTALATERSTVO IN ELEKTROMERITVE s.p. Bogdan IVANC, Elektrosignal d.o.o., ELKOM Janez Kukovič s.p., ETRA d.o.o., Inštalacije Drago Kos s.p., Katja Čretnik Melanšak s.p., Odelo Slovenija d.o.o., Slovenske železnice d.o.o., Štore Steel d.o.o., STEKLARNA HRASTNIK d.d., Steklarna Rogaška d.o.o., Termo-tehnika d.o.o., Valji d.o.o., Veltrag d.o.o. …

  • z javnimi zavodi:
  • knjižnice, kulturni domovi, zdravstveni domovi, bolnišnica …

Podjetja omogočajo našim dijakom opravljanje praktičnega usposabljanja z delom. Izkušnje kažejo, da se večinoma dijaki, ki pri delodajalcu pustijo zelo dober vtis, s podjetjem povežejo bodisi z možnostjo prejema kadrovske štipendije ali zaposlitve.

V šolskem letu 2021/2022 se je na PUD v tujino (na Irsko) odpravila prva generacija dijakov SŠ KER. V šolskem letu 2022/2023 bodo imeli dijaki možnost opravljati PUD (ali del PUD-a) pri delodajalcih na Irskem in na Finskem.

MNENJA DIJAKOV

Nazaj na vrh